Historien

Dag Vatles pennetegning av Omholt-tunet

Dalype galleri har eksistert helt siden 1989 og blir i dag drevet av billedkunstneren Dag Vatle (f. 1962) på Sagene i Oslo. Lokalene befinner seg i en imitert bindingsverksbygning oppført i 1990 på detbevaringsverdige Omholt-tunet i Bentsegata 1.

På denne lille brolagte plassen på hjørnet av Maridalsveien og Bentsegata finner du også flere opprinnelige bindingsverkshus fra 1700- og 1800-tallet. Rett i nærheten ligger den nyrenoverte kafeen Sagene Lunsjbar.

Det var tannlegen Per Lyder Dahle som i 1989 opprinnelig grunnla Dalype galleri. Han drev det først noen år i lokaler på Briskeby og flyttet det deretter til Omholt-tunet i 1995. Galleriets navn er satt sammen av forbokstavene i navnet hans.
Dalype var samtidig ment å skulle lede tankene til vakre guder og helter fra gresk mytologi.

Dag Vatle overtok i 2001 gallerivirksomheten i de samme lokalene på Omholt-tunet. I bygningen vis-à-vis hadde han allerede siden 1997 drevet egen maleskole etter først å ha undervist flere år bl.a. ved Friundervisningen i Bærum og Bærum Kommunale Kveldsskole. Maleskolen har i dag sine lokaler i samme bygning som galleriet.

Vårt ønske er at Dalype galleri skal fungere som et visningssted for kunstnere som ikke nødvendigvis har tung kunstfaglig utdannelse og mye erfaring med tidligere utstillinger. Dette forhindrer ikke at vi samtidig til stadighet viser arbeider av kunstnere med meget solid bakgrunn, lange utdannelser fra kunstakademier og høyskoler og erfaringer fra tidligere utstillinger med og uten jury. Det kreves leie i tillegg til en lav provisjon for utstillingsplassen ved vårt galleri. Maleskolens mange elever kommer og går gjennom hele uken og bidrar med sin store skaperglede til det uhøytidelige og levende miljøet ved denne lille institusjonen. Kursene som foregår både på dag- og kveldstid, fører sammen amatører og vordende kunstnere i alle aldere og får dermed også en betydning for bydelen rent sosialt.